Grad Varaždinske Toplice

O gradu Varaždinske Toplice

Grad Varaždinske Toplice smješten je na sjeveroistočnom rubu Hrvatskog zagorja, na sedrenim terasama uz južnu padinu Topličke gore i obodu kotline kojom vijuga rječica Bednja. Grad se uzdiže u slikovitom krajoliku jedinstvene ljepote, a zbog zaklonjenog položaja ima relativno blagu i nadasve zdravu klimu.

Grad se prostire na površini od 79,75 km2 i prema zadnjem popisu ima 6.973 stanovnika u 23 naselja i spada u ispod prosječna naselja mjesta u okviru Varaždinske županije.
Varaždinske Toplice nalaze se na važnom prometnom pravcu Budimpešta-Varaždin-Zagreb-Rijeka (autocesta) koji je od međunarodnog značaja.

Stari vijek

U starom vijeku prepoznali su to Rimljani, te uz izdašan izvor ljekovite termalne vode u doba Rimskog carstva naselju nadjenuše ime Aqua Iasae. Grad Varaždinske Toplice ima najstarije termalne toplice u Hrvatskoj, a u središtu grada čuva se jedan od najznačajnijih kontinentalnih arheoloških kompeksa, iskopine rimskog termalnog kupališta iz doba rimskog cara Konstantina iz 2. stoljeća, koje je puna četiri stoljeća služilo svojoj svrsi.

Termalna voda

Termalna voda koja izvire iz dubine gotovo 1800 metara, u izvorištu temperature 58° C, traje približno 20 tisuća godina.
Početci modernog kupališnog lječilišta u Gradu Varaždinskim Toplicama vežu se uz dolazak slavnog liječnika Ivana Krstitelja Lalanguea, rodom lukseburžanina, koji krajem 17. stoljeća djeluje u Varaždinu, a lječilišni turizam počinje gotovo prije 185 godina, kada Varaždinske Toplice uvode stalni liječnički nadzor, a nešto kasnije, grad započinje izgradnju čvrstih objekata i kroz niz godina Toplice se pretvaraju u suvremenu termalnu rivijeru.

Ime grada

Ime grada Toplica prvi puta u povijesti se spominje u Ispravi kralja Bele III. 20. kolovoza 1181. godine kao naselje Toplissa, a na kontinuitet korištenja termalne vode upućuje dokument iz 1420. godine kada Varaždinske Toplice dobivaju status trgovišta. Krajem 17. stoljeća, po prestanku turske opasnosti stari gradski kaštel preuređuje se u barokni dvorac, sadašnji Stari grad i postaje konačište za uglednije goste.

Moderno kupališno lječilište Toplice dobivaju 1. svibnja 1820. godine po načelima medicinske znanosti, intenzivno se razvijaju i svrstavaju se uz bok europskih kupališnih lječilišta. Demokratskim promjenama i uspostavom suverene Hrvatske otvaraju se nove perspektive razvitka grada Varaždinskih Toplica, posebno pak da vrate «izgubljenu dušu» i svoj nekadašnji srednjoeuropski šarm.

Poveznica na web stranicu grada Varaždinske Toplice

  • PA287911
  • PA297990
  • v_toplice_1
  • wowslider.com
  • varazdinske-toplice_zpsf3945d54
jquery slider by WOWSlider.com v8.6